boom atrium Dirk Cousaert Design

Ik noem dit project zo, maar dat is vanuit mijn perspectief.

Dit project is namelijk een geesteskind van Dirk Cousaert en mijzelf. Waarbij wij een evenwicht zoeken met elk onze visie over binnen en buiten. Een balans tussen omgevingsarchitectuur en interieurarchitectuur.
Ik doe een invasie in de ruimte door het inbrengen van het boom-atrium.

Hiervoor ontmantelen we, doen we een deconstructie van het bestaande gebouw. Om terug in te nemen wat ingenomen werd. Met een open gebruiksruimte, met een half open terras op het eerste verdiep. Een terras met een directe verbinding tussen de boomkruin en de leefruimtes. Een balans tussen binnen en buiten. Het nuttige en het genot. Een overgangszone die we gebruiken tussen winter en zomer.

Het atrium is de plaats waar ruimte is voor contemplatie. Dit was zo voor de Romeinen, dit was zo voor onze contemplatieve geloofscentra, dit is nog steeds zo.

Waar licht het bouwvolume kan binnendringen, waar onze boom een centrale plek krijgt. De natuur die terug zijn plek inneemt op de plek waar het al altijd was. Zoals het uiteindelijk ook zal zijn. Als we kijken naar de plaatsen waar we niet geïnteresseerd in zijn, als mens, en we onze constante strijd tegen de elementen opgeven, neemt de natuur steeds weer zijn rechtmatige plaats in, in onze omgeving. Daarna komen wij langs en wonderen ons aan de schoonheid hiervan.

in afwerking

Dirk Cousaert

Stationstraat 150, 9690 Berchem

Vermeulen Philippe - Dirk Cousaert